Utsetter du å ta lappen? Slik når du målet raskt og enkelt

Langt fra alle tar førerkortet når de er 18. Enten du har hatt noen kjøretimer tidligere eller skal starte fra scratch, er det aldri for sent å komme i gang.

De siste årene har vi sett en tydelig nedgang i førekortandelen blant unge. Årsakene til at noen venter med å ta lappen kan være mange. Kanskje har du bodd sentralt med godt kollektivtilbud tilgjengelig eller hatt flere år med trang studentøkonomi bak deg?

– Vi ser at stadig flere venter med å ta førerkortet. Jeg vil anslå at rundt 30-40% av våre elever er i 20-30-årsalderen. Noen har ikke hatt behov for lappen tidligere, mens andre kanskje føler seg usikker og er redd for å komme i gang, forteller Terje Solbakken, eier av T. Solbakken Trafikkskole.

T.solbakken-klasse-b

Du er ikke alene

Som erfaren trafikklærer har Terje forståelse for at det kan være vanskelig å starte på førerkortet etter å ha vent seg til hverdagen uten. Ofte dukker behovet for førerkort opp i forbindelse med en ny jobb, flytting eller når du stifter familie.

For mange er ikke tanken på å bli elev ved en trafikkskole noe problem, mens det for noen kan ta flere år før de våger å ta kontakt.

– Ofte er det gjerne en kombinasjon av behov og motivasjon. Har du bodd midt i byen med gåavstand til det meste, er det ikke unaturlig at førerkortet lar vente på seg. Andre har gjerne tatt noen kjøretimer tidligere, men mistet motivasjonen underveis. Da er det lett å føle seg utilstrekkelig og mislykket.

Hos T. Solbakken er aksept, respekt og forståelse viktig i møte med elever som synes det er vanskelig å komme i gang.

– For oss som trafikklærere er det viktig å ta bort bekymringene du har i forbindelse med opplæringen. Har du lite erfaring bak rattet, er det for eksempel ingen som forventer at du skal mestre alt med en gang. Vi er alle forskjellige; noen lærer raskt, mens andre trenger mer tid før ting sitter som det skal. Ingen av delene er mer normalt enn det andre, forklarer Terje.

Ekstra motiverte

Selv om unge blir anbefalt å starte på førerkortet tidlig, er det også noen klare fordeler ved å være litt eldre før du skal ut på veien.

– Jeg opplever at voksne elever er ekstra motiverte til å ta lappen. De er ofte mer ydmyke og viser en annen risikoforståelse og respekt for trafikkbildet enn de yngste. Men i motsetning til mange tenåringer, er denne aldersgruppen ofte mer engstelig for å ikke prestere godt nok. Det er lett å føle at du ikke strekker til, men dette er sjeldent tilfelle.

Dyktige trafikklærere og en skreddersydd opplæring sørger for en trygg og effektiv vei mot førerkortet.

– Hos oss starter opplæringen alltid med en gratis kartleggingstime. Her vil gå gjennom hva du eventuelt kan fra før og få et bilde av hvor det er naturlig å starte. Selv om du er nybegynner, har du allerede noen år bak deg som myk trafikant og sannsynligvis kan du mer enn du tror. Mange tror de er alene om å ta lappen sent, men det er langt fra tilfelle.