5 tips til ledsager

Skal ungdommen begynne å øvelseskjøre? Her er fem tips til deg som vil bli en god ledsager for den ferske sjåføren.

For å bli en trygg sjåfør er det viktig å ha en dyktig ledsager! Men hva vil det egentlig si å være en god ledsager?

Hvem kan være ledsager?

For å kunne være ledsager for en som øvelseskjører må du ha fylt 25 år og ha hatt førerkort i klassen det blir øvd på sammenhengende de siste 5 årene. Husk også at bilen må være merket med en rød L på hvit bakgrunn, og at du som ledsager må ha et ekstra speil.

Som ledsager regnes du som fører av bilen. Det vil si at du har alt ansvar og må være fokusert på trafikken, kjøringen, bilen og eleven under hele turen.

Men også utenfor bilen og kjøreturene er det ting du kan ta tak i som vil gjøre deg til en dyktig ledsager.

1) Involver deg i elevens opplæring

Noe av det viktigste du kan gjøre for å hjelpe eleven å bli en trygg sjåfør er å involvere deg i opplæringen. Snakk med eleven om hvordan opplæringen kan bli spennende, informerende og gøy, slik at eleven føler seg motivert hele veien til førerkortet.

2) Samarbeid med trafikkskolen

Vi anbefaler at du som ledsager har god kontakt med oss som trafikkskole, og samarbeider med trafikklærer om elevens opplæring. Slik sikrer du at opplæringen blir så effektiv og trygg som mulig.

Bli gjerne med på de første kjøretimene med trafikklærer. Da kan du se hvordan vi jobber med eleven, og enklere se hva eleven trenger å jobbe med når dere skal øvelseskjøre på hjemmebane.

3) Bli med på ledsagerkurs

Vi anbefaler alle ledsagere å delta på vårt ledsagerkurs for foreldre. Det er gratis, varer i ca. 3 timer og er åpent for alle. Her vil du få tips og råd for å gi eleven en trygg og effektiv opplæring.

4) Sett mål for øvelseskjøringen

Ja, det er viktig å kjøre mye, men om dere bare øver på de samme tingene og kjører på de samme stedene vil læringskurven fort glatte ut.

Derfor kan det være smart å lage en overordnet plan som inneholder alt eleven trenger å øve på for å bli en god og trygg sjåfør. Før dere går ut i bilen kan det også være nyttig å bli enig med eleven om noen konkrete mål eller oppgaver som skal være i fokus under kjøreturen.

Husk å stille eleven spørsmål, og la hen være aktiv i egen læring. Hva vil eleven øve på? Hva mestrer hen allerede og hvordan kan dere jobbe videre ut ifra det? Hvilke tilbakemeldinger har eleven fått fra trafikklærer, og hva sier hen at eleven burde jobbe med?

Ikke nøl med å ta en prat med oss dersom du trenger hjelp eller tips til dette!

5) Ta det med ro

Øvelseskjøring skal være gøy! Men det er fort gjort å bli stresset i en ny situasjon som ikke enda føles helt trygg. Vær bevisst på å ha en rolig og behagelig tone med den som øvelseskjører, vær tålmodig og ta dere god tid. Ikke gå videre til neste øvelse før den forrige er mestret og føles trygg.

Og dersom du merker at du eller eleven begynner å bli urolig eller stresset kan det være lurt å ta en pause, eller å gå ett skritt tilbake i planen og øve på noe eleven allerede mestrer.

Og du? Husk at øvelse gjør mester! Kjør jevnlig og sett av tid til både korte og lengre kjøreturer. Har du spørsmål eller ønsker å slå av en prat? Kontakt oss, da vel!