Ta førerkort for personbil (BAut)

Skal du starte på førerkortet? Enten du har øvelseskjørt litt fra før eller skal starte med blanke ark, er du velkommen som elev hos oss. 

Hos T. Solbakken møter du blide, dedikerte og dyktige trafikklærere. I tett samarbeid med deg utvikler vi ferdighetene som trengs for at du skal bli en god og sikker sjåfør i trafikken. 

Vi har elever i alle aldre – fra tenåringer til godt voksne. For å nå målet på en trygg, effektiv og sikker måte, er god kjemi med trafikklærer viktig. Selv om det er eleven som skal ta førerkortet, legger våre lærere vekt på at veien til «lappen» er et lagarbeid.

Når kan jeg starte med kjøretimer?  

Etter at du har fylt 16 år og har mottatt bevis fra Statens Vegvesen om at trafikalt grunnkurs er gjennomført, kan du starte å øvelseskjøre og ta kjøretimer. Du må gjennom følgende trinn for å kunne ta oppkjøring:

 • Trinn 1: Opplæring i trinn 1
 • Trinn 2: Opplæring og øvelseskjøring på trinn 2
 • Trinn 3: Opplæring og øvelseskjøring på trinn 3
 • Trinn 4: Opplæring og øvelseskjøring på trinn 4

Bør jeg velge automat eller manuelt gir?

Vi tilbyr opplæring på både manuell og automatgir – Hva du foretrekker er opp til deg. Ta gjerne kontakt med oss dersom du er usikker på hva du bør velge, så hjelper vi deg. 

Å ta førerkortet på automatgir blir stadig mer utbredt. De fleste nye biler som selges i dag kommer uten manuell girkasse. En av de største fordelene ved å kjøre opp på automatgir er at du slipper gir og clutch, og kan dermed fokusere mer på trafikkbildet på et tidligere tidspunkt. 

Velger du å kjøre opp med automatgir får du en kode i førerkortet som begrenser førerretten til slike biler. Dersom du senere ønsker å kjøre bil med manuelt gir, må du ta en ny praktisk prøve.

Tilpasset opplæring 

Hos oss tilpasser vi opplæringen etter deg og dine behov. Noen av våre elever har kjørt litt tidligere, men det er også flere som aldri har sittet bak rattet på en bil før. Derfor tilbyr vi alltid en gratis kjøretime hvor vi kartlegger dine behov og legger en plan videre. 

Samarbeid med foresatte

Vi anbefaler alle våre elever å øvelseskjøre så mye som mulig hjemme. Øvelseskjøring må gjøres med en ledsager over 25 år som har hatt førerkort klasse B sammenhengende i 5 år. 

Sammen med deg og dine foresatte kan vi skreddersy en plan slik at øvelseskjøringen hjemme blir mest mulig effektiv. Ofte kan det være lurt at foreldre eller ledsager tar kontakt med oss eller blir med på en kjøretime dersom de har spørsmål eller er usikre på noe.

Jo mer kjøreerfaring du har, jo raskere går opplæringen og desto færre kjøretimer behøver du. Mange foretrekker dessuten å kjøre mye hjemme slik at førerkortet blir billigst mulig. 

Gratis prøvetime på manuell og automatgir

Tilbudet gjelder kun nye elever

Våre trafikklærer på klasse B

Aktuelt

Vis alle

 • luca-04.jpg

  Skal tenåringen starte på førerkortet?

  Slik kommer dere i gang.

  Les mer →

 • Nadia-Kine-12.jpg

  6 tips til deg som skal ta lappen i voksen alder

  Det er aldri for sent å sette seg bak rattet – selv om du har fylt både 20, 30 eller 40 år. Vi har …

  Les mer →

 • Nadia-Kine-07.jpg

  Skal du ta lappen? Les våre tre tips på veien mot førerkortet!

  Skal du ta lappen? Å få førerkortet kan være både spennende og skummelt på samme tid. Med våre tips…

  Les mer →