Skal tenåringen starte på førerkortet? Slik kommer dere i gang

Et tett samarbeid mellom trafikkskole og foresatte sørger for en trygg, effektiv og langt billigere vei mot førerkortet. Hos T. Solbakken anbefaler vi å starte kjøreopplæringen allerede i 16-årsalderen.

Kjenner du nervøsiteten komme snikende når du tenker på øyeblikket dere skal øvelseskjøre sammen for første gang? Når barna skal ta førerkortet dukker det opp mange spørsmål for dere som foreldre. Det er lett å føle seg usikker, men ved å starte tidlig blir veien mot målet langt enklere.

Tid, forståelse og tålmodighet

Husker du hvordan det var da du selv skulle ta førerkortet? Mye har sannsynligvis endret seg, både når det gjelder selve kjøreopplæringen og prosessen frem mot førerkortet. Også lover og regler kan ha blitt oppdatert siden den gang.

– Mange foreldre føler seg usikre når de skal øvelseskjøre med barnet sitt for første gang. De som har vært sjåfør en stund vet hvor raskt ting blir automatisert når man bare gjør de ofte nok. Prøv derfor å sett deg inn i situasjonen til den som skal lære å kjøre. Hva ville du gjort hvis du skulle lært noe helt nytt? Tid, forståelse og tålmodighet er viktige stikkord, forteller Terje Solbakken eier av T. Solbakken Trafikkskole.

Med en fartstid på over 20 år som trafikklærer, har Terje erfart at øvelseskjøring hjemme ofte er tilfeldig og lite planlagt. Å kjøre til og fra trening fra tid til annen kan selvsagt gi utbytte for noen, men det er viktig å ha en plan og et formål med kjøringen.

– Å kjøre bil er naturligvis lærerikt i seg selv, men opplæringen bør tilpasses nivået og hvor eleven befinner seg i opplæringen. Det er viktig at den som skal kjøre får lære i sitt eget tempo og øve på det eleven trenger å øve på. Å starte direkte på motorvei eller i vanskelige kryss første gang, er en dårlig idé. Noen lærer fort, andre trenger mer tid før noe sitter. Sørg derfor for at dere ikke stresser, bruk god tid og gi tydelige tilbakemeldinger.

Luca-Mona-14.jpg

Gratis ledsagerkurs for foresatte

Som forelder er du et svært viktig forbilde for barnet ditt. Hvordan du oppfører deg i trafikken kan ha mye å si for hvilken sjåfør barnet ditt ender opp med å bli. Hos T. Solbakken tilbyr vi et gratis ledsagerkurs for alle som skal øvelseskjøre med noen, uavhengig av hvilken trafikkskole dere tilhører.

På kurset får du en gjennomgang av hvordan dagens kjøreopplæring foregår, i tillegg til tips og råd til hvordan dere kan øvelseskjøre hensiktsmessig, trygt og effektivt på hjemmebane.

– Vi som trafikkskole ønsker å bidra til 0-visjonen. Det vil si null skadde og drepte i trafikken. Foreldre er en svært viktig bidragsyter for å nå dette målet. Når man har hatt førerkort lenge er det heller ikke så uvanlig å ha tillagt seg noen uvaner i trafikken. Det ønsker vi helst ikke at elevene skal kopiere. Vi har derfor mye fokus på hvordan øvelseskjøringen kan foregå trafikksikkert etter dagens regler, samtidig som man opprettholder god samhandling med andre.

Bli med på en kjøretime

Så fort dere har bestemt dere for en trafikkskole, kan det være smart å bestille den første kjøretimen allerede nå. Selv om det er flere år til førerprøven kan gjennomføres, er det lurt å lære seg basisferdighetene og få konkrete tips fra en profesjonell kjørelærer til hva dere kan øve videre på – sammen.

– Vi anbefaler å starte øvelseskjøringen så tidlig som mulig, og gjerne rundt 16-årsalderen. På første kjøretime kan gjerne mor eller far bli med i baksetet. Da får du se hvordan vi gjennomfører en time og lettere observere hva som bør øves på. Her kan du også få konkrete tips til hvordan øvelseskjøringen bør foregå hjemme, forklarer Terje.

– Det er med øvelseskjøring som med det meste annet i livet; jo mer man øver, jo bedre blir man. Vi opplever at elever som har foreldre som deltar i denne prosessen, blir tryggere og når målet om førerkort raskere.

Verdien av samarbeid

Selv om øvelseskjøring først og fremst skal fungere som en læringsarena, er dette også en gylden mulighet til å komme enda nærmere tenåringen din.

– Plutselig har du en annen rolle enn du hadde da de var små. Nå har dere et felles mål å jobbe mot og mange kan oppleve å «finne tilbake til hverandre» bak rattet. Det er lite som føles mer naturlig enn å prate i bilen og timevis med øving byr på mye av det. Jeg har inntrykk av at både foreldre og eleven selv setter stor pris på denne tiden. Plutselig er det over, og ungdommen skal ut på veien alene. Da føles det godt at å vite at du har vært der og gjort en forskjell underveis.